30.8.08

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan

Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Umatku telah dikurniakan dengan lima perkara yang istimewa yang belum pernah diberikan kepada sesiapa pun sebelum mereka. Bau mulut daripada seorang Islam yang berpuasa adalah terlebih harum di sisi Allah daripada bau haruman kasturi. Ikan-ikan di lautan memohon istighfar (keampunan) ke atas mereka sehinggalah mereka berbuka puasa".
Allah mempersiapkan serta menghiasi jannah yang khas setiap hari dan kemudian berfirman kepadanya: "Masanya telah hampir tiba bilamana hamba-hambaKu yang taat akan meninggalkan segala halangan-halangan yang besar (di dunia) dan akan mendatangimu."
Pada bulan ini syaitan-syaitan yang durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mereka ke arah maksiat-maksiat yang biasa mereka lakukan pada bulan-bulan selain Ramadhan. Pada malam terakhir Ramadhan (orang-orang yang berpuasa ini) akan diampunkan." Maka sahabat-sahabat Rasulullah SAW pun bertanya: "Wahai Pesuruh Allah, adakah itu malam lailatul Qadar?" Dijawab oleh Rasulullah SAW: "Tidak, tetapi selayaknya seorang yang beramal itu diberi balasan setelah menyempurnakan tugasnya."
Dipetk dari 'Fadhilat Ramadhan'

3 comments:

abe MIE said...

http://pkrpasdap.blogspot.com

selamat menyambut bulan ramadhan...

rudy bluehikari said...

salam ramadhan. terima kasih dtg menonton 2jssasdr.

R@duan said...

Terima kasih sahabat blogger yg sudi melawat blog saya.

abe mie
rudy bluehikari
putrizmia
ayohnik
wanthewindz
jentayuungu
irdina
kawaii_desu
armmean
aman310
kejor yop kejor
dara pingitan
pok nik
staff gomen
jawa peranakan
bukan pengundi hantu
badai
rahmanraof
abikhsan
zoro
perjuanganku
atreyu strange
urib akas
dll

di doakan kalian sihat sejahtera dan di beri kekuatan oleh Allah untuk mengharungi ramadhan al mubarak.