20.10.08

CAKCIBOR


Cakcibor adalah perkataan tersendiri orang Perak yang bermaksud Pepatung, (English: Drogon Fly)

15 comments:

Anonymous said...

Subhanallah.....maha suci Allah yang mencipta nyawa dan mencipta makhluk. Nyawa dan makhluk adalah hasil 'karya' Allah yang hebat....

-cakcibor mellenium-

Mak Su said...

minat tgk kevin costner dalam cerita 'dragonfly'.

armmean said...

subahanallah...
orang kuala berang (trg) panggil cakcibur ni - beghiung / beriung.
tapi bebudak sekarang hampeh...aku cakap beriung ramai plak yang tak paham...hampeh tul.hehe

nik said...

eh...terpakai akaun armean plak...tu la..tinggal komputer di tempat awam tak log out..hehe kan aku dah terguna id ko...

nik said...

tapi kadang kadang orang kg aku panggil jugak cakcibor atau beriung ni dragonfly, kadang kadang la...bukan selalu

jawa peranakan said...

dragon fly tak sedap..
dragon fruit sedap..

BAINI KHAIRI said...

cok cok kendong... :)

Anonymous said...

ader lagi yop..cth nyer...beroyang, kengkiak/kongkiak dan jelebor tuu jugak hanya diperak jer yang pakai...kalu kat tmpt lain dah pakai maknenyer dah tersebar lah bahase perak dan makin famous laa tuu...
mase saya kecik lagi dah biasae dengar atuk dan sedare mare saya cakap sampey le ke hari nii ...masih lagi
Yang indah itu bahasa..
yang mulia itu pekerti...
sama2 ler kite hayati..

Orang Perak Jati..

Aku Sebutir Pasir said...

teringat lak ms pameran belum 2006 kt BSLN dl, time midon ngn en jaafar di intrview kt MHI TV3. ms tu yg jadi pngacara si Hendon Mastura yg cntik manis tu. die tu org perak juge, org kuale kalo tak silap teman. tgh live tu die blh trsasul sebut 'cakcibur' hahaha. krew TV3 tu ramai juge org perak rupenye. bile duk nyembang2 abih keluo cakap perak belake, pekat pulok tu..

Nik said...

er..yop raduan leh tulun wat kajian tak, pasal ada sorang cikgu ni kata zaman dulu ada orang perak yang dibuang negeri sampai ke kuala berang, trg.
mungkin betul sbb ade dialek kuala berang bunyik sebijik macam orang perak. mungking beriung tu pun asal orang perak yang bawak kot...
sbb takde penjelasan lain lagi rasenye kenape loghat dieorang ngan perak banyak persamaan.
p/s.. jemput yop raduan datang kuala berang dan dengor dialek org kg kt c2,
cth: "ape kebendenye"
"deme nak kemane"
dan banyak lagi....

tajuk kajian mungkin berbunyi lebih kurang,
-dialek orang ulu kuala berang & perak- persamaan dan sejarah.

---merungkai sejarah

R@duan said...

molek jugak tu....tapi amber tgh wat keje 3-4 hari kat penang ni....(ni pong gune internet cyber cafe sebelah hotel townhouse- depan masjid pakistan). balik nanti amber pikirkan...

Nik said...

alamak....orang kberang ada panggil natang ni sbg sibu / sesibu / 'cibu... macam same jer

putrizmia said...

ish2...bnyk name rupernyer binatang cakcibor ni ek..tp yg pasti aku dulu pggl namanye pepatung jer...siap main aci kejor ngannyer nk tangkap mmg susah gak..tp bila dpt mmg best..cam comei jer rupernyer...hehehehe..

Anonymous said...

Yop selalu ker tangkap cakcibor nii pastu taruh kemuncup kat punggong nyer ...(sula kemuncup kat ekor nyer)
Amaran: jgn tiru cadangan tersebut.. berdosa pada makhluk Allah... tapi mase kecik tak tahu.. ikut orang jer ..
nauzubillah tak buat dah...
Terkenang semase kecik.

R@duan said...

putrizmia
cuba tanyakat org.tua-tua pasti mereka tahu apa itu cakcibor

anonymous
jangan sula ponggong cakcibor lagi. tak baik. naya kat dia