5.10.08

CATATAN RAYA

Launching http://sayonglembah.wordpress.com/ (Persatuan Anak Rantau Sayong Lembah)
Cliffordian 86 gathering at Bob Cafe, K.Kangsar

Visiting the latest Ketua Kampung of Kg Kepayang Fair Park,Ipoh (Pakatan Rakyat:takbiiir!) Tuan Haji Bakri Mohd Nazir ( PakWe)


...and the robbery job in idul fitri. They breaking the roof and ceiling, taken money and my antique collection (iron, old money, old locker& key) . Location: Shamelin Perkasa, KL

14 comments:

dara pingitan said...

yop radu@n..

teman baca himpunan perkataan2 perak kat tepi blog mike tu.. amboi..banyak benor perkataan2 perak tu yang dah lama teman tak dengor.. terima kasih..

cuba mike tambah satu lagi perkataan iaitu MENYELAP..maknanya lebih kurang macam marah..boleh jugak digunakan untuk bomoh yang sedang menurun..

ok la..selamat hari raya yop...

R@duan said...

t. kasih
kalau ada lagi tambah la..

R@duan said...

zaman saya sekolah rendah, darjah 6 lagi saya bercita-cita nak kumpulkan dialek perak ni. masa tu cikgu hanafiah (sk sayong)dah mulakan. beliau selalu bertanya murid-murid apa perkataan yang digunakan oleh orang2lama. katanya prkataan ni makin lama makin hilang...

jawa peranakan said...

bos.betul ke cerita pasal rumah bos kena pecah masuk tu?

dara pingitan said...

1 lagi..

DEDOR..badan suam2 macam nak demam..

R@duan said...

betul,...dia ambik duit, seterika antik, kunci/anak kunci antik, duit lama, jam tangan,. nasib baik tak hangkut komputer, kamera @ mesin basuh.

dara pingitan said...

1 lagi..

LEBOH..hilang.. Contoh ayat.. "Udah..Leboh.."

Nik said...

1 lagi..."guano demo"

hehe..
p/s...tahniah yop raduan atas usaha mengumpulkan dialek perak ini.gud for us n gud for our future generations as a record n ref..
saye sukun (sokong)

rojok betik kuoh ikang said...

ayoh nik..

bila ayoh nik nak bukak ruangan dialek ganu pulak..

kasi sikit persaingan sihat kepada yop radu@n tu..baru terangkat..

roti john said...

yop radu@n..

tak nampak pun mike dalam gambo persatuan anak rantau sayong lembah tu..mike belum daftor jadi ahli ke?

roti john said...

ada satu nak tambah iaitu perkataan TERKAYAK-KAYAK..aku tak sure makna sebenarnya.tapi dulu arwah bapak aku selalu cakap especially bila dia tengah tengok TV & aku pulak lalu lalang atau berdiri depan TV & menghalang pandangan dia untuk tengok TV.. antara ayat feveret dia ialah "APE KE HE KAMU NI TERKAYAK-KAYAK DEPAN TV?"

dara pingitan said...

EN.ROTI.
ORG PERAK TAK SEBUT TV TAPI SEBUT TALIBESEN..
TAK GITU YOP?

cabey said...

assalamualaikum..... Selamat hari raya Yop.. ramai lagi kawan mike yer yop...pasai bahasa teman nak sumbang juga....

TOHOR maknanyer berkeras atas tahan
cth ayat : tohor dia simpan buah deghoyan sampey busuk..langsung idak dibagi nyer dekat teman.

R@duan said...

T.Kasih
Kawan-kawan yang beri sumbangan dialek Perak.