30.11.08

TOLUK KOMANG


Ontah macamano den boleh ikut pulak anak den punyo idea. Hari Sabtu lopeh, budak-budak tu buat muko 15sen. 'Boring la cuti ni tak pergi mana bah, duduk rumah je'. Den pun apo laie, pantang di cabar, den sughoh bebudak tu siap copek-copek, pagi tu jugak den start kegheto, den ingat nak bawak poie Melako, atau Johor . Tapi terkona stering kegheto kek anak panah menghalo ke Toluk Komang. Buleh la kek sini pun. Den duduk saghi semalam kek situ, tapi dalam ati den teringat laie tompek kojo, banyak laie bondo nak dibuek ni....
Raso den buleh laie kalau nak datang kek sini bercuti. Tompek cantik. Tapi hotel kono buking awal, tarak kalu penuh.
Ahad, 3(tigo) potang den dah sampai KL. Pukul 5(limo) dah ado kek tompat kojo. "Alahai ari Ahad pun kojo. Apolah abah ni..." Eh anak den pun dah pandai cakap oghang negeri 9. Tu baghu saghi duduk tepi laut Toluk Komang....

24.11.08

KEJADIAN SEPARUH BOGEL DI SHAMELIN

Semalam jam 5.30 petang, komuniti Apartment Taman Shamelin Perkasa iaitu peghuni Blok 12,13,14,dan 15 mengadakan perjumpaan. Tujuannya untuk menubuhkan persatuan penduduk. Ini akibat dari banyak masalah sosial seperti kecurian, berasmara bukan mahram di tempat letak kerata, ragut, pecah rumah dan macam-macam lagi. Baguslah tu. Tapi yang menariknya diperjumapaan itu aku rasa macam kat Hong Kong. 90% Cina. Melayu aku nampak ada 5 orang sahaja.tapi bagi aku tiada halangan untuk aku bermasyarakat. Yang penting boleh berLABON sudah. Oleh kerana terlalu ramai mereka guna bahasa Cina. kadang-kadang English. Ada seorang tua cukup cekap Bahasa Melayu, Cina dan English. tapi macam biasalah. Bila bab lantikan untuk jawatankuasa, semua buat-buat dalih 'Im busy', 'Im not the house owner!'. i just want to be a shadow'. Macam Melayu juga.....

19.11.08

PENANGAN FIT

Baru-baru ini saya terserempak dengan orang kampung saya, Wahob (nama samaran). Usianya lebih 50 an. Semasa di kampung saya amat mengagumi beberapa orang termasuklah beliau. Kagum kerana beliau seorang segak, pakaian kemas dan wajah handsome. Namun pertemuan di Ipoh kali ini sungguh memeranjatkan saya. Kini beliau hidup merempat seorang diri tanpa keluarga, tidur bergelandangan di kaki lima dan taman permainan. Bekas kakitangan kerajaan ini kini merana hidup setelah terlibat dengan dadah yang bernama fit. Dadah jenis ini diambil dengan cara suntikan atau hidu. Untuk mendapat sedikit duit kerja yang boleh dilakukan ialah menjaga parkir di sekitar bandaraya Ipoh. Kami berbual dan mengenang kampung halaman dan salah silah keluarga bila bertemu. Beliau memberitahu alangkah silapnya jalan yang diambil, tetapi sudah terlalu lambat. Dalam usia senja hendak balik ke pangkal amat susah. Beliau menunjuk tanpa segan silu kedua-dua lengannya yang dipenuhi kesan lubang suntikan. Meremang bulu tengkuk saya. Sebagai melepaskan tanggungjawab saya sempat mengajaknya betulkan jalan hidup kerana secara logiknya hayat untuk hidup golongan sebegini terlalu pendek. Mungkin taubat seminggu atau sehari sebelum mati itu yang akan menyelamatkan dari azab Allah buat selama-lamanya. Namun Wahob sendiri menyatakan idea yang dia akan gunakan duit KWSP (katanya dalam RM20,000) untuk pergi ke Mekah, memusnahkan passport dan tinggal di sana untuk menghabiskan hayatnya dengan bertaubat kepada Allah. Dalam perjalanan pulang ke rumah air mata saya bergenang dan berdoa supaya Wahob dapat keluar dari sengsara penjara dunia dan di beri hidayat oleh Allah.

EASY TALK


Dua rekaan grafik ini digunakan sebagai latar rancangan tv Easy Talk, RTM2, Ahad, 7-8 mlm

17.11.08

NAMUN MIMPI TETAP MIMPI


Entah mengapa sejak dari kecil saya selalu dilanda mimpi terbang. Sungguh asyik sekali melintasi angkasaraya, melalui ruang udara bandaraya, hutan, sungai, paya dan ladang. Namun keindahan yang ada dalam mimpi takkan jadi realiti. Mimpi tetap mimpi. Yang akan diharungi adalah hidup realiti.

Kenapa ada mimpi terbang? Ada pakar boleh tolong jawab! Seronok juga layan mimpi terbang.

14.11.08

SEJUK SIKIT OTAK DALAM KEPALA

Alhamdulillah, selesai peperiksaan pagi tadi JXGA 6106 Metodologi Penyelidikan Kualitatif. Paper Prof Wan Abdul Kadir, Dr Indrawati dan Prof Datuk Abu Hassan Sham. 3 pensyarah untuk satu paper beb!. Sejuk sikit otak dalam kepala. Biasa juga kita menyebutnya kepala otak. Namun belum boleh berseronok kerana satu lagi peperiksaan menunggu pada 18Nov2008 nanti di IPTAR.......aduuuuuUUUSSsss !
dus
dus
dus