20.9.10

CINTA DUNIA TAKUT MATI

Ada orang takut sangat bila bercerita pasal mati. Katanya tak baik cerita pasal mati, nanti mati betul-betul. Buang tabiat katanya. Salah tu!. Mati ni kalau tak cerita pun ia datang, kalau cerita pun ia akan datang juga. Semalam jumpa soerang ustaz hafiz. Katanya, " Kalau ada utusan datang beritahu bahawa kamu (uztaz tu la) akan dijemput untuk mati esok, memang aku tak sedia lagi...katanya". Ha tu dia tuan-tuan dan puan puan. Tu tanda orang betul iman yakin pada Allah. Orang beriman bertaqwa sentiasa risau bimbang waspada terhadap imannya sendiri. Sentiasa rasa iman dan amalan belum cukup untuk menyukakan Allah. Iman sangat penting, tapi usaha untuk dapatkan iman itu lagi utama. Tiap-tiap hari kita keluar dari rumah untuk ke pejabat, ladang, kedai atau sebagainya bagi dapatkan rezeki. Kalau betul caranya InsyaAllah akan dapat gaji atau hasil apa yang diusahakan. Macamana dengan iman.? Takkan boleh dapat dengan senang lenang di rumah. Berkorbanlah sikit jiwa, diri, masa dan belanja. Keluarlah Raduan ! Lebih baik kau mati semasa kau dalam usaha mencari iman sejati daripada kau mati duduk dirumah di hadapan tv sambil berangan-angan iman akan datang masuk ke dalam tubuh kau! Aduhai Raduan...kasihan aku tengok kau ni ! Kau cinta dunia takut mati ye? Astagfirullah....

* Cinta dunia bukan bererti mengumpul dan menyayangi kekayaan dunia, pangkat dan darjat, menjadi jutawan atau popular....Cinta dunia ialah "manusia tak kira miskin atau kaya, pandai atau bodoh, ustaz atau yang baru nak start, yang dalam hatinya tidak ada Allah...yang ada dalam hatinya ialah SELAIN DARIPADA ALLAH". Yang tu nak kena faham betul-betul tu....Rumah besar, kereta Merc, gudang perniagaan itu tidak ada kena mengena langsung dengan 'cinta dunia'. Ia akan jadi cinta dunia bila rumah, kereta merc, gudang perniagaan duduk dalam hati yang sepatutnya tempat kita letak Allah.

** Begitu juga sering kita pandang zuhud itu dengan keadaan seseorang tanpa harta benda dunia. Salah juga tu!. Kalau ditimpa musibah penyakit demam contohnya, apakah perlakuan yang dizahirkan. Nampak panadol atau 'nampak' Allah? Kalau nampak panadol dahulu, itu cinta dunia maknanya. Dalam hati ada panadol bukan Allah.

Astagfirullah hal Aziiim...

No comments: