28.11.17

BIENNALE @ KLB

BIENNALE
@ KLB

Dicatat supaya bila terlupa, boleh rujuk kembali catatan ini.

1)
 Dalam Memorandum ANGKAT DAN JULANG, yang tandatangan memorandum tersebut ialah saya, Fauzin Mustafa dan Aris Aziz.
(SEKURANG-KURANGNYA KAMI TELAH BERSUA MUKA DAN MENYATAKAN HASRAT SECARA TERUS TERANG – bukan sekadar lemparan di muka buku saja ye he he..) Diserahkan kepada Ketua Pengarah Balai Seni Lukis ketika itu iaitu En Haneed Masjak. Tarikh 23 November 2013, lebih kurang 30 orang pelukis mengadakan demonstrasi Angkat dan Julang di hadapan BS(V)N. Antara yang hadir (saya sebut yang dah meninggal je…yang hidup jangan kecik hati- Allahyarham Ishak Sallehudain dan Allahyarham Rizlan Kamaruddin). Fadzil Idris pun ada (kebetulan agaknya) tapi bukan sebagai peserta- tak taulah tujuan dia, nampaknya merakam video. Ada simpan lagi tak video tersebut? Azlan Mam merakam foto melalui sudut pandangnya tersendiri. Diantara perkara yang terdapat dalam memorandum tersebut ditulis dengan jelas BIENNALE, selain PAMERAN TERBUKA, SALOON dan BAKAT MUDA SEZAMAN…untuk diangkat dan julang karya-karya seniman tempatan
Secara sedar atau tidak Pameran Terbuka telah diadakan pada tahun berikutnya, Bakat Muda Sezaman diwujudkan kembali selepas 10 tahun dihentikan…dan terbaru KL Biennale. 
Mungkin juga memorandum itu secara kebetulan lantaran pihak BSN sendiri telah merancang program-programnya dari awal, itu tak perlulah sampai ke pengetahuan kami. Dan kami bukan orang yang akan memantau tugasan pihak BSN. Cuma saudara Fauzin Mustafa dan Aris Aziz sesekali melemparkan tidak puas hati didada maya apabila sesuatu yang tidak kena pada mereka. Bagi saya selaku penjawat awam, banyak perkara yang agak mengekang. Menulis di maya pun kadangkala ditarik semula setelah dipos. Jenuh baca Bismillah baru pos di maya kah kah… 2) 
TENTANG KLB : Beberapa hari sebelum pelancaran, rakan-rakan di FB membicarakannya. Tanda yang baik kerana ramai yang sedar akan kewujudan KL Biennale. Namun saya sendiri tersentak apabila masih ada senior dalam bidang seni rupa yang telah bergiat lebih 45 tahun tercicir dari dijemput sebagai peserta KLB. Apa sudah jadi? Terlepas pandang? Eh biar betul! Raja Azhar Raja Idris masih sihat segar bugar, studio/ rumahnya pun tak sampai 30 minit dari BSN ke Ampang, Naik basikal OBIKE mungkin la lambat sikit. Tak taulah, mungkin urusetia KLB ada jawapan bab pemilihan ini. Namun ada juga dikhabarkan bahawa terdapat pelukis yang menolak untuk menyertai KLB. Mereka ada hak menolak dan kita pun tidak tahu sebab musababnya, dan tak perlu pun kita tahu. Raja Azhar jelas menyatakan kekecewaannya Dalam FB “ PENGANJUR MALAYSIAN BIENNALE HANYA JEMPUT KRONI MEREKA SHJ SERTAI PAMERAN. AKU NI DAH MATI AGAKNYA. ATAU MUNGKIN AKU TAK SEBIJAK MEREKA BERKARYA’. Saya pun turut menyampuk dalam ruangan komen Raja Azhar Raja Idris tentang ‘kronisma’ – DALAM NEGARAKU TERCINTA INI AMALAN KRONISMA TIADA DAPAT DIPISAHKAN. Mungkin ada yang tersentap, tetapi saya tiada berniat begitu. Sudah tentu pemilihan berdasarkan ‘siapa’ urusetia – dibelakangnya sudah tentu pemilihan berdasarkan ‘siapa yang mereka tahu’ dahulu!…bukankah memang begitu? Saya pun tak pasti adakah BSN ada direktori pelukis-pelukis Malaysia? Mestilah ada kaan!. Suatu masa dulu ( 2011 rasanya) dibawah pentadbiran Ketua Pengarah Embasador Mohd Yusof Ahmad pernah mengadakan PAMERAN ‘MEMBERS ONLY’ iaitu ahli yang berdaftar dengan BSN. Maknanya memang dah ada senarai nama keahlian pelukis. Saya cuba menjenguk di portal BSN tadi. Tak ada la pulak! 
Terlebih awal dari itu pihak Rajawali Art Internationale telah ‘menggembar-gembur’kan Biennale, tetapi melalui cara yang agak kontra. Mereka telah mengada BienaWe Dong-Ism di Ulu Dong, Raub. Belum terlambat ucap tahniah kerana Berjaya menarik audien untuk hadir seperti UiTM lendu Melaka, Lington University College, WIDAD University College,Balai Seni Visual Negara, ArtCube Gallery, Ong Art Gallery, PeRUPA, PBPRUD, Zamri Agrofarm Holding, Rakan rakan artis, Raja Shahriman, Dr.Rosli, dll.

Dengan BienaWe (hampir dengan ejaan BINAWE) sudah pastilah umum akan peka dengan kehadiran BIENNALE tidak lama selepas itu. Ini bentuk promosi yang mungkin disengaja, kalau tidak sengaja pun ia tetap memberi kredit kepada KLB.

3) 
HARI PELANCARAN KLB: Meletop dengar berbagai-bagai yang kurang enak. Pertama, pasal bahasa Melayu dirojakkan. Kedua, pasal wakil pelukis yang dijemput berucap mewakili pelukis iaitu saudara Hock Beng (betul ke namanya ni?- minta maaf kalau silap- sebab jarang dengar nama beliau). Ketiga, masa pelancaran dianjak, mana yang datang jam 10.00 pagi terpaksa menunggu dua jam..kesiannya..pelancaran bermula jam 12 tengahari. Keempat, promosi KLB yang suram- tiada billboard, banner, bunting disekitar KL, yang ada cuma diperkarangan BSN sahaja. Saya pun semacam tidak mahu menulis pasal perkara-perkara ini kerana saya sendiri tidak hadir majlis pelancaran. Cuma dapatan-dapatan dari rakan FB menulis dan masih menulis meminta agar pihak urusetia segera memberikan kenyataan akan persoalan-persoalan yang dibangkitkan:
a) Berkaitan karya yang kontroversi sehingga dikaitkan dengan polis
b) Tentang tanggungjawab pihak kuratorial terhadap kandungan karya.
c) Berkaitan pemilihan peserta KLB
d) Tentang pemilihan wakil pelukis.
e) Kesuraman promosi
Bagi saya, untuk menjawab persoalan yang dibangkitkan bukanlah kurator. Dalam hal ini kita harus memahami peranan kurator swasta dan kurator galeri jabatan kerajaan. Paling habis pun apa yang boleh dibuat oleh kurator KLB (kurator galeri kerajaan) ialah menyediakan laporan kepada Ketua Kurator, Ketua Kurator pula akan menganalisa dan menyampaikan laporan kepada Ketua Urusetia atau pun Ketua Pengarah. Yang layak menyampaikan atau memperjelaskan isi laporan adalah Ketua Pengarah sendiri ataupun beliau menurunkan ‘wahyu’ kepada sesiapa untuk memberikan penjelasan perkara yang didesak tersebut. Lagipun pada pendapat saya mereka tidak akan menjawap segala pertanyaan kerana KLB masih berlangsung, belum pun tamat lagi, belum perlu buat post mortem. Sekarang level mengumpul segala maklumat untuk buat persiapan post mortem selepas selesai acara KLB pada pertengahan 2018 nanti. ( Mak ai lambatnya!) Kalaupun nak perjelaskan pada khalayak umum ialah tentang hal yang bersangkutan acara perasmiannya sahaja. Yang ini ada ‘kepala acara’ dia. Dialah yang patut sediakan laporan kepada KP.

Di Malaysia ni istimewa sikit, kita kalau ada satu-satu isu kebiasaannya dia punya ‘hingaq’ dalam dua minggu je. Lepas tu mula reda. Kita pun lupa. Kita create isu lain pula untuk di’hingaq’kan. Walaupun begitu kita masih mengharapkan pihak KLB tidak lupa kepada soalan-soalan yang dibangkitkan untuk penambahbaikan pada masa akan datang.

4) 
PAMERAN KLB: Saya baru berkesempatan melawat pameran. Datang dua orang bersama En Badrulzaman Abd Jalil. Lalu ikut pintu belakang, kerana pejabat kami belakang tu je. Itu pun hanya Level 3 sahaja kerana berkejaran kesuntukan masa. InsyaAllah lain hari akan melawat galeri yang lain. Didepan pintu terdapat seorang pegawai  menunggu dan menyambut kedatangan kami. Terasa ‘BELAS’nya bila disambut dengan senyuman dan bersalaman. Terima kasih. Secara keseluruhan lawatan pagi tadi saya amat berpuas hati dengan bahan seni yang dipamerkan. Jika orang datang melihat karya-karya, saya ‘terlihat’ lebih dari itu. Saya bayangkan betapa lelahnya tenaga kerja anggota BSN dalam menyiapkan pameran KLB ini. Betapa banyak kudrat yang telah dicurahkan. Betapa peritnya anggota BSN menahan sabar dengan tohmahan dan cacian. Walaupun sempat melawat satu level sahaja saya salut kepada semua mereka yang bertugas. Saya pun pernah melawat Jogja Biennale- rasanya kita pun ada kelebihan.

Nota tambahan:
Selaku Pengerusi LPSVN, Dato’ Farid Ridzuan boleh mempromosi KLB dengan lebih giat. Ini tidak. Peminat menunggu-nunggu jika ada acara besar KLB keluar dalam Buletin Utama TV3 pada malam acara perasmian. Alih-alih kisah Fatah Amin dan Fazura bertunang je yang keluar. Apa punya turrr laaa….


No comments: